Hs-garrotxa/Servidor d'estar per casa
Utilitzem la bateria del portàtil com a SAI[edit]
2.6.32: /sys/class/power_supply/BAT0/... genpower
Ip estàtica per el servidor[edit]
Editem el fitxer de configuració /etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth0 iface eth0 inet static address 192.168.1.10 netmask 255.255.255.0 network 192.168.1.0 broadcast 192.168.1.255 gateway 192.168.1.1 # dns-* options are implemented by the resolvconf package, if installed dns-nameservers 80.58.0.32
Servidor DHCP: dhcpd3-server[edit]
El primer que hem de fer, com és lògic, és instal·lar el paquet dhcp3-server (Lenny) o bé isc-dhcp-server (Squeeze). Tot seguit hem d'editar el següent fitxer: /etc/default/dhcp3-server (Lenny) o /etc/default/isc-dhcp-server (Squeeze).
# Aquí especifiquem les interficies on volem que corri DHCP. # Podem ficar més d'una interficie separada per espais. INTERFACES="eth0"
Bé, aquí més que una explicació anem a comentar directament el que ens interessa: en comptes de tenir IP estàtiques a cada ordinador les assignarem directament segons la MAC de cada Ethernet. Obrim el fitxer de configuracions amb el nostre editor habitual: /etc/dhcp3/dhcpd.conf
# Aquesta opció ens permet actualitzar el servidor DNS segons els paràmetres # que definim aquí sobre noms de host. # Jo són del parer que cada servei faci una funció concreta, al DHCP donar IP # i al DNS donar noms. ddns-update-style none; # Quants segons es "deixarà" una IP i màxim, també en segons. default-lease-time 600; max-lease-time 7200; # Si aquest servidor DHCP és l'oficial de la xarxa local # network, la directiva "authoritative" s'ha de deixar sense comentar. authoritative; # Utilitzem això per a fer un log a part del servei de dhcp. # A part d'això s'ha de modificar syslog.conf per a què funcioni. # Tal com està posat ara els logs aniran a /var/log/messages #log-facility local7; # Definim la subxarxa on treballarà dhcp. # Pensem que podem fer correr diferents subxarxes en diferents dispositus de xarxa. subnet 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 { # Definim la xarxa i la seva màscara. range 192.168.1.10 192.168.1.50; # Rang on donarem IPs. option routers 192.168.1.1; # Router que donarem a les IPs option domain-name-servers 80.58.61.250, 80.58.61.254; # Servidors DNS. } # Fins aquí podriem tenir configurat el servidor DHCP. Aquest donaria IPs del rang que li hem # definit però el que interessa és que a tots els ordinadors, coneguent la seva adreça MAC, els # sempre la mateixa IP. # El format doncs és el següent: #host passalacabra { <- Nom que li donem al host # hardware ethernet 0:0:c0:5d:bd:95; <- Adreça MAC de l'ethernet # filename "/boot/vmunix.passacaglia"; <- Fitxer a arrancar si fos # el cas que terminals arranquessin # des de xarxa, com PXE o BOOTP # (no és el nostre cas) #} # Anem doncs a definir els hosts que ens interessen amb una IP estàtica. # Aquestes no estaran disponibles per l'assignació dinàmica al ser ja # utilitzades. host host1-ethernet { hardware ethernet 00:1b:62:b3:15:6e; fixed-address 192.168.1.21; } host host1-wireless { hardware ethernet 00:1e:51:7e:17:a4; fixed-address 192.168.1.21; } # M'interessa que em doni la mateixa IP si em connector per Wireless o # per cable. Tot i que sempre he de tenir en compte de no funcionar amb # les dues a la vegada # Definim tambè una IP per al telèfon Android... host android { hardware ethernet 00:26:38:1F:43:44; fixed-address 192.168.1.22; }
En aquest punt ja podem guardar el fitxer de configuracions i reiniciar el servei de dhcp.
Dns per a IP dinàmica[edit]
1) Crear compte a DynDNS
2) Configurar a router o debian, paquet dyndns.
Clients Xarxes P2P[edit]
Aquí farem servir dos programes:
TorrentFlux (BitTorrent)giFT (Gnutella, Ares Galaxy, OpenFT, FastTrack -Kazaa, beta-, OpenNAP -beta-...)- MLDonkey
En aquests moment tinc el TorrentFlux funcionant. El giFT és més laboriòs de fer funcionar (bé de configurar per ser més concrets)
TorrentFlux (ports 49160-49300)[edit]
Quins és el funcionament del programa? Senzill: el tenim instal·lat en un ordinador, hi accedim a través de web amb l'adreça http://192.168.1.12/torrentflux/ allà podrem administrar els torrents que volem baixar i les configuracions del programa.
Per a baixar un torrent és tan simple com enganxar el link del torrent on posa Url del archivo torrent, tambè hi ha un plug-in per a Firefox per posar-ho a descarregar directament només fent un segon botó al link torrent.
Primer de tot: instal·lem el paquet torrentflux
TORNAR A INSTAL·LAR FLUXTORRENT EN MAK VIRTUAL PER FER PAS A PAS
FireFox Torrent Handler Extension -> No m'ha funcionat!
Servidor SSH (com tenir usuari per accedir-ho sense contrasenya -amb clau en fitxer- per accedir directament als fitxers baixats, algun altre sistema? NFS? Samba?). FET, explicar[edit]
NAS[edit]
Samba[edit]
Volem tenir un servidor de fitxers que ens hi poguem identificar sense caldre usuari i contrasenya en forma de lectura. També una carpeta on es puguin pujar continguts. Instal·lem el paquet samba. Afegim les següent línies: /etc/samba/smbd.conf:
[fitxers] comment = Servidor de Fitxers browseable = yes path = /media/gras/Public guest ok = yes read only = yes
Servidor CUPS per a Impresió[edit]
En aquest cas utilitzem una Epson Stylus Photo 1200 recuperada (tenia els capçals secs). Per cert, un truc molt fàcil per a recuperar una impresora amb els capçals secs (almenys el meu cas) és empapar cotó d'alcohol i deixar-lo sobre els capçals que s'introdueixen dins els cartuxos de tinta (amb la tinta treta, ésclar...).
Així doncs anem per feina....
Primer de tot hem d'instal·lars els següent paquets al servidor:
- Cups
- Gutenprint
Squid per a saltar-se proxy-cache transparent de Telefonica (o altres).[edit]
Assegurar sistema, seguretat dels serveis. Proves vàries, hack your server[edit]
Fonts d'informació[edit]
DHCP Pedro Pablo Fábrega pfabrega(en)arrakis.es Abril 2003
WikiPedia:P2P
giFT
TorrentFlux
OpenPrinting
GutenPrint
Setup CUPS Debian
Debian Wiki: DHCP_Server
Bateria Linux
MLDonkey QuickStart
DNS
Més endevant...[edit]
- Enrutador entre Internet (ADSL) i Guifi.net
- Proxy per a guifi.net
- QoS
- OpenVPN (per a poder fer trucades des de un terminal Android, gràcies Yoigo per a tancar els ports de VoIP)
- OpenWRT sobre router ADSL-Wireless (no s'ha desenvolupat la part de la ADSL)
- Servidor DNS a dins i fora la xarxa (si teniu un domini comprat)